Slovenska strelka Veselka Pevec je na paraolimpijskih igrah v Riu z zračno puško stoje v disciplini R4 v kategoriji SH2 osvojila zlato medaljo, slovenski uspeh v tej disciplini pa je dopolnil še Franček Gorazd Tiršek s srebrno medaljo.

Nov rekord iger

Slovenca sta bila že v kvalifikacijah zelo visoko, Pevčeva je v kvalifikacijah dosegla 634,9 kroga in postavila nov paraolimpijski rekord, le 0,4 kroga pa je za njo kot drugi zaostal Tiršek (634,5).

Odločal zadnji strel

V finalu, kjer se po novih pravilih osmerica meri na izpadanje, pa sta Slovenca poskrbela za pravo dramo. O zmagi je odločil zadnji strel, po katerem je Pevčeva za skupno 0,2 kroga premagala Tirška (211,0 – 210,9).

Pevčeva prvič, Tiršek drugič

Za Tirška je to druga paraolimpijska medalja po Londonu 2012, kjer je bil srebrn prav v tej disciplini, za novinko na največjih tekmovanjih za športnike invalide Pevčevo pa je današnja medalja prva v karieri.

“Nisem si niti v sanjah mislila, da se bo tako odvilo. Velikokrat sem ga lovila na treningih, saj velikokrat skupaj treniramo, premagala pa sem ga danes, ko je najbolj pomembno. S paraolimpijskim rekordom sem se uvrstila v finale. In evo – zlata. Ko sem vmes pogledala tablo z rezultati, sem se skušala zbrati. Uspelo mi je. Še zdaj ne vem, kako. A se je izplačal ves trud, ki sem ga vložila. Tudi po osem ur sem sedela na strelišču. Ni in ni mi šlo, a nisem hotela razočarati na paraolimpijskih igrah,” je naporno pot do Ria in zlata opisala Pevčeva.

“To je dokaz, da v športu sreča kroji rezultate. Jaz sem danes naredil vse prav, a me je sreča zapustila. Bilo je, kot je bilo. Če bi mi kdo pred tekmovanjem ponudil srebrno medaljo, bi podpisal, a zdaj ne morem biti zadovoljen. Puška se je sprožila v nepravem trenutku. Lahko si najboljši, a če nimaš sreče, ne zmagaš,” pa je bil po srebru vseeno nekoliko razočaran Tiršek.

 

Print Friendly, PDF & Email