Ljubljanski park Tivoli je bil v nedeljo mesto v malem, prednjačile pa so družine, ki so preživele prijeten dan na prireditvi Čarobni dan. Del tega spektakla v slovenski prestolnici je bil tudi Parafest, na katerem je Lidl Slovenija predstavil svoje sodelovanje z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskim komitejem, obiskovalci pa so lahko spremljali predstavitev športa invalidov in paraolimpijcev ter se tudi preizkusili v košarki na vozičkih, parakolesarstvu in namiznem tenisu za invalide.

V pričakovanju 2018

»Za nami je lep športen dogodek, vse skupaj pa je obdala pozitivna energija Čarobnega dne. Izpostavil bi pomen vključevanje in sprememb, ki jih doživlja šport invalidov na vseh področjih. To se je pokazalo tudi ob dobrem obisku, ki smo ga beležili na našem igrišču, kjer smo predstavili sicer za šport invalidov specifične športe, prav tako pa so se številni v njih tudi preizkusili. Na tem mestu hvala vsem, veselimo pa se že prihodnjega leta in vnovične prisotnosti,« je po prisrčnem dogodku razmišljal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

Pesta paleta športov

Lidl Slovenija in ZŠIS-POK sta tako predstavila nekatere paraolimpijske športe – denimo košarko na vozičkih, para kolesarstvo in namizni tenis za invalide. Z obiskovalci so bili parakolesar Primož Jeralič s trenerjem Aleksejem Dolinškom, predstavniki namiznoteniške reprezentance Luka Trtnik, Ljubiša Gajić, Bojan Lukežič s trenerjem Darkom Kojadinovičem in košarkarji na vozičkih Simon Gračnar, Janez Učakar, Aleš Povše in Marino Popovič s trenerjem Žigom Kobaševičem. Prav košarkarji so združili moči z mladimi upi iz dveh ljubljanskih klubov ŽKD Ilirija in KD Slovan in se z njimi pomerili na pravi ekshibicijski tekmi košarke na vozičkih.

Z nami tudi Rankica in Rašo

»Košarka na vozičkih je precej zahtevnejši šport, kot to izgleda sprva. Več moraš delati z rokami. Ker si na vozičku, je tudi koš bolj oddaljen, vse skupaj pa obeleži zahtevno gibanje,« je svojo prvo izkušnjo s športom invalidov opisal 15-letni slovenski mladinski reprezentant in član KD Slovana Luka Mohorko. »Menim, da je to izvrstno druženje, ki nas vse bogati, domov pa odhajamo z veliko in pozitivno izkušnjo,« pa je druženje pod koši s športniki invalidi opisala Rankica Šarenac, nekdanja vrhunska košarkarica, danes pa trenerka selekcij U11 in U13 v ŽKD Ilirija. Zbrane je pozdravil tudi Radoslav Nesterović, bivši kapetan slovenske reprezentance, danes pa generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije.

Enakopravni, enakovredni

Po treningu so se na Parafestu v Tivoliju pridružili strelci, z dobitnikoma medalj z zadnjih paraolimpijskih iger v Riu – Veselko Pevec in Frančkom Gorazdom Tirškom, Damijan Pavlin in Franc Pinter.

»Taka prireditev je odlična promocija športa invalidov med neinvalidi. Fino in prav je, da neinvalidi vidijo, kaj športniki invalidi zmorejo. Morda s tem dobijo tudi sami kako idejo za aktivno preživljanje prostega časa. Najbolj zaželjeno pa je, da se tudi mladi invalidi vključijo v šport,« je po prireditvi razmišljala Polona Sladič, trenerka strelske reprezentance: »Za nami je lep dan v Tivoliju. Vesela sem, ker je bilo tako zgledno organizirano. Zbralo se je precej ljudi, tudi številne družine. Opazila sem, da imajo starši več zadržkov do nas invalidov kot otroci, ki pridejo do nas z vprašanji in so tudi brez težav preizkusili paraolimpijske športe. Sicer pa je prav, da se nas vsi navadijo, saj smo enakopravni in enakovredni,« pa je dodala Veselka Pevec, paraolimpijska prvakinja.

Tek Zdravka Lidla za najmlajše udeležence

Lidl Slovenija je aktivnosti ZŠIS-POK na Parafestu podprl tudi s svojimi vsebinami. Pripravili so kotiček Zdravka Lidla, maskote promocije zdravja med mladimi in starimi, več kot 200 otrok pa je tudi teklo na Teku Zdravka Lidla. Tam se je seveda teklo in ne tekmovalo, saj Zdravko Lidl svoje prijatelje, otroke in njihove starše, spodbuja k zdravemu načinu življenja, gibanju, zdravi prehrani, pa tudi skrbi za okolje.

»Aktivnost, kakšni smo bili priča na Parafestu in v Zdravkovem kotičku, je odlično izhodišče, da se starši svojimi otroki pogovorijo o zdravem življenjskem slogu, o tem, kako je gibanje nekaj, kar je za vse, ne glede na ovire, ki ti jih postavlja življenje, o tem, kako pomembno je skrbeti zase in obenem sprejemati različnost ljudi,« je povedala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija. »Športniki invalidi so naš neizmeren navdih in ponosni smo, da je naše podjetje del zgodbe premikanja mej v družbi.«

Print Friendly, PDF & Email