Slovenski plavalec Darko Đurić je na paraolimpijskih igrah v Riu v disciplini 50 metrov prosto v kategoriji S4 osvojil četrto mesto. Za Đurića je bil ta nastop zadnji na letošnjih igrah v Braziliji.

Darko Duric of Slovenia competes in the Swimming Men's 50m Freestyle - S4 Final during Day 10 of the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 17, 2016 in Olympic Aquatic Stadium, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Dovolj četrtih mest

Ker je bilo v tej disciplini v tej kategoriji le osem prijavljenih z normami, ni bilo predtekmovanja, ampak so bili vsi plavalci že uvrščeni v finale. Zmagal je Korejec Jo Gi Seong s časom 39,30, Đurić je plaval 41,21, bronasti Ukrajinec Andrij Derevinski pa 40,92.

“Dovolj imamo teh četrtih mest,” je takoj po tekmi odkimaval z glavo trener Alen Kramar. Njegovemu plavalcu je spet samo nekaj malenkosti zmanjkalo, pa bi prišel do tako želene medalje, celo v disciplini, ki je ne šteje za svojo najmočnejšo. Tokrat je bil zares blizu, a so ga na koncu do brona ločile manj kot tri desetinke.

Po še enem četrtem mestu, Đurić je doslej na igrah plaval na treh tekmah in bil četrti na 200 metrov prosto, peti na 100 metrov prosto in osmi na 50 metrov delfin, je bil plavalec iz Podbrezij takoj po koncu tekme seveda še precej razočaran.

Pozabiti vse skupaj

“Ni šlo tako, kot sem želel. Na 100 in 50 metrov sem imel idealno priložnost osvojiti medaljo. Plaval sem nekoliko v krču. Ne vem, ta medalja se mi je izmaknila, ali si je nisem zaslužil ali kaj. Pozabiti te igre in iti naprej,” je o razpletu dejal Đurić.

Slovenec je bil zelo dolgo v igri za bron. Medtem ko sta poznejši prvak iz Južne Koreje in drugi Francoz David Smetanine tekmecem uhajala za več kot pol sekunde, je bil slovenski plavalec na progi 2 v liniji za bron. A na koncu se ni izšlo, Derevinski je, kot je ocenil Kramar, zaradi boljšega prihoda v cilj dobil bron, Đurić se je moral zadovoljiti s četrtim dosežkom.

“Danes je Darko odplaval super, skok je bil v redu, frekvenca je bila dobra vso dolžino. Le ob prihodu v cilj očitno ni prišel s stegnjeno roko, Ukrajinec pa je. In to je to, teh nekaj stotink. Zelo blizu je, tudi rezultati so vrhunski, popravljal je osebne rekorde, manjka pa pika na i in morda malo športne sreče. Zdaj mora prespati in začeli novo sezono, projekt Mehika 2017,” je zadnji nastop ocenil Kramar.

Analiza sledi

“Tudi rezultati niso bili tako hitri, da jih ne bi mogel doseči. Razočaran sem, a moram dati glavo na ‘off’ ter se skoncentrirati za naprej, če bom nadaljeval. Moram sploh videti, ali imam voljo za naprej ali ne. S trenerjem se bova po nekaj dneh, čez kakšen teden, usedla in naredila analizo in načrt za naprej,” je dejal Đurić o svoji prihodnosti v bazenih.

Po dveh razočaranjih in tudi jezi zaradi sistema klasifikacij, razvrščanja športnikov invalidov v kategorije glede na stopnjo invalidnosti, ki je za marsikaterega plavalca sporen, Đurić še z razgreto glavo ni želel preveč razmišljati o svoji plavalni prihodnosti. “Vsi, s katerimi se plavalci pogovarjajo, se strinjajo, da ta junaka, Korejec in Kitajec, spadata v drugo kategorijo. A dokler ni uradno, ne moremo nič. Vsi so morali plavati z njima. Je pa res, da če njiju ne bi bilo, bi imel Darko nekaj več ‘pleha’ okrog vratu,” je o tej temi dejal trener slovenskega plavalca.

Trener je bil tudi bolj umirjen pri ocenjevanju prihodnosti Đurićeve kariere; zdaj bo imel prosto do novembra, potem pa bosta začela priprave na svetovno prvenstvo leta 2017. O nastopu na naslednjih igrah v Tokiu 2020 pa je bil tudi on še zadržan: “Dogovorjena sva, da se o tem zdaj ne bova pogovarjala. Je možnost, da plava do Tokia, a tu je veliko dejavnikov. Star je 27 let, čez štiri leta bo 31, tu je še služba … mislim pa, da se lahko zgodi, da bo vztrajal do Tokia.”

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email