Nani Tiršek upal na več, na koncu 7.

Nani Tiršek upal na več, na koncu 7.

Slovenski strelec Franček Gorazd Tiršek je na paraolimpijskih igrah v Riu v disciplini R5 z zračno puško leže osvojil sedmo mesto. Potem ko so slovenski strelci poskrbeli za zgodovinsko dvojno zmago na tekmi z zračno puško stoje, je ista zasedba tekmovalcev skušala danes poseči visoko še v drugi disciplini. Največ upov je selektorka Polona Sladič polagala v Tirška; njegova uvrstitev v finale je sicer uspeh, a je bil tudi Tiršek sam po finalu precej razočaran.

Francek Gorazd Tirsek - Nani of Slovenia after the Final of R5 - Mixed 10m Air Rifle Prone SH2 on day 6 during the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 13, 2016 in Olympic Shooting Centre, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Kot četrti

Do tja se je prebil kot četrti v kvalifikacijah, potem ko je nekaj časa bil celo na mestih izven finala, a se je v zadnjih serijah zbral ter brez težav priboril nadaljevanje. V finalu pa je Tiršek nato izpadel v drugi seriji. Njegova zadnja strela sta bila 10,2 in 10,6, kar pa ni bilo dovolj za nadaljevanje. Takrat rešilno šesto mesto je bilo sicer oddaljeno le 0,1 kroga.

Pred tem je v finalu začel na petem mestu, a je nato že v prvi seriji na izpadanje padel na sedmo in se le za las izognil predčasnemu slovesu, ki pa ga je nato doletelo dva strela pozneje.

“Danes so bili mešani občutki. Že v kvalifikacijah je začel nezanesljivo in se nato z dvema dobrima serijama potegnil v finale. Tam pa mu ni steklo, nekaj strelov je bilo preslabih: 10,0 je ustrelil v zadnji sekundi, kar je nedopustno. A ti finali so takšni, da si lahko prvi ali osmi, ker so vsi izenačeni. Danes je Nani žal izpadel med prvimi,” je dejala Sladičeva.

Perfekcionist

“Te decimalke so zelo krute. Izpadel je za 0,1 kroga. A je bilo teh 10,2 in 10,0 premalo za finale leže, da bi lahko šel višje. Škoda, ker je sposoben, morda je želel preveč na silo. V strelstvu moraš včasih enostavno spustiti, da padajo streli tam, kjer morajo. Če želimo na silo, se ne izide. Nani je perfekcionist, težko je prebolel zadnji strel za tisto srebro. Na tekmi ne sme biti v glavi nič drugega, če je premišljeval o tisti izgubljeni zlati medalji, ga je to stalo nekaj desetink,” je še dodala slovenska trenerka.

Tiršek bo igre tako končal z današnjim sedmim mestom in srebrom iz preizkušnje stoje. Po tekmi ni mogel povsem skriti razočaranja zaradi razpleta, ko se je poslovil kot drugi po vrsti.

“V finalno dvorano sem prišel samozavestno, verjel sem v rezultat. Danes žal ni bil moj dan,” je po tekmi dejal Tiršek in potožil zaradi težav s stolom, s katerega strelja, ker na njem ni našel pravega položaja.

“Bil sem maksimalno zbran in sem se trudil. A v tem položaju na strelskem mestu ni šlo. Če hočeš optimalno oddati strel, moraš biti sproščen in strel mora odleteti sam od sebe. Jaz pa sem bil pomaknjen preveč v levo in telo ni dopuščalo, da bi se rotiral. Temu primeren pa je tudi rezultat oziroma streli iz moje puške.”

V tej disciplini sta nastopila še Veselka Pevec in Damjan Pavlin, ki pa sta s 13. in 21. mestom ostala brez finala.

Srednje zadovoljen

“Vsako tekmovanje je zase. Tudi tu ni bilo tako slabo, kot kaže rezultat. V tej disciplini se, če ne padajo močni centri, ne da veliko dodati. Z nastopi tu sem srednje zadovoljen. Z disciplino leže je tako, ali gre ali ne gre. Težko karkoli rečem, delno pa moram biti zadovoljen s tem, kar se je tu zgodilo,” je svojo zadnjo tekmo ocenil Damjan Pavlin.

Veselka vrhunsko

“S tem rezultatom sem zelo zadovoljna. Morda sem trikrat letos trenirala ta položaj, ta rezultat je vrhunski. Čeprav sem ostala brez finala, sem zadovoljna, svoje sem naredila v prejšnji disciplini. Tudi na pripravah sem samo enkrat poskusila leže, imela sem 628, danes pa 632,7, kar je vrhunsko,” je nastop v svoji slabši disciplini ocenila Pevčeva.

Paraolimpijski zmagovalec je postal Ukrajinec Vasil Kovalčuk, drugi je bil Korejec Geunsoo Kim, tretja pa Američanka McKeena Dahl.

Print Friendly, PDF & Email
2021-05-13T01:01:24+02:00

Share This Story, Choose Your Platform!

test

fwdwwgiguwgh
Go to Top