Olimpijski komite Slovenije je v Ljubljani pripravil tretjo dobrodelno prireditev, katere izkupiček je namenjen Fundaciji za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij. Na zadnjem razpisu je bilo za ta namen na voljo 55.000 evrov; še pred koncem tokratne prireditve pa so sporočili, da so v slabi uri zbrali 34.200 evrov.

“Želimo si, da bi se doslej 176 sofinanciranim športnikom pridružili novi, ki bodo tako dobili možnost treniranj in tekmovanj, česar sicer drugače ne bi mogli,” je pojasnil predsednik OKS Bogdan Gabrovec, pobudnik fundacije. “Fundacija razdeljuje sredstva v dve kategoriji, za mlade od 14 od 18 let, in nato do 23 leta. Na ta način pomagamo mladim športnikom, ki potem v povezavi z vzgojo in izobraževanjem prek športa postanejo zrele osebnosti,” pa je dodal častni predsednik fundacije Miroslav Cerar, s 30 odličji na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik.

Donacije so po telefonu simbolično sprejemali nekdanji športniki, kolesar Andrej Hauptman, telovadec Mitja Petkovšek, rokometašica Anja Frešer, biatlonec Janez Marič in alpski smučar Mitja Valenčič. V dvorani so bili tudi podpredsednika OKS Iztok Čop in Tomaž Barada, namiznoteniški igralec Bojan Tokič, častni pokrovitelj fundacije in predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega sveta Mitja Brvar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in vodja Evropskih olimpijskih komitejev Janez Kocijančič ter predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite Damijan Lazar. Dogodka so se udeležili tudi naši izvrstne športnice in športniki: Anja Drev, Tadej Enci in Marino Kegl ter strokovna sodelavka ZŠIS-POK Jana Čander.

Glasbenica Aleksandra Volk se je kot obetavna namiznoteniška igralka “pomerila” s predsednikom Pahorjem, pomagal mu je Tokič, saj sta bila na isti strani mize, vsi trije pa so bili v svečanih oblačilih in 3:0 za mlado športnico je zgolj podatek za družabno kroniko. V okviru donacij je umetniško sliko jadralke Tine Macarol kupila Adriatic Slovenica, kimono judoistke Tine Trstenjak družba BTC, dres kolesarja Mateja Mohoriča Coca Cola Slovenije, Bebi Ščap pa je povedala, da je z nedavno štiriindvajseturno hojo po stopnicah na mariborsko Kalvarijo za fundacijo v materialni in denarni obliki zbrala nekaj nad 4800 evrov.

Lanske prireditve se je 15. aprila na ljubljanskem gradu udeležil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Fundacija, uradno ustanovljena aprila 2015, je v drugi polovici marca lani razdelila prva sredstva. Na prvem razpisu so skoraj 50.000 evrov namenili za 50 kandidatov v kategoriji športnikov, starih med 14 in 18 let, v kategoriji do 23 let pa je bilo 25 izbranih športnikov za prejemanje štipendij. V lanskem letu je prek fundacije prejemalo finančno podporo 75 mladih športnikov. Novembra lani je bil objavljen razpis za novi izbor in je bilo na voljo 55.000 evrov.

Print Friendly, PDF & Email